Wielopiły to narzędzia stosowane w zakładach przemysłowych takich jak stolarnie, tartaki a także znacznie mniejszych zakładach rzemieślniczych oraz w przypadku hobbystów prac stolarskich.
W przyśle wykorzystywane są dwa typy wielopił. Jednym z nich jest wielopiła gąsienicowa drugim wielopiła wałowa. Każda z nich ma nieco inne działanie. Pierwsza cechuje się tym, że materiał, który poddawany jest obróbce przesuwa się na gąsienicy. Zbudowana jest ona z pojedynczych ogniw. Nas gąsienicą znajduje się wał z piłami, które oddzielone są od siebie tulejami dystansowymi.
Drugi typ, wielopiła wałowa nie posiada gąsienic. Materiał podlegający obróbce przesuwa się dzięki wałom ciągnącym. Ten tył obrzynarek możemy podzielić na maszyny posiadające jeden lub dwa wały.
W pracy z wielopiłami przydatne jest także dodatkowe wyposażenie, które w znacznej mierze ułatwia pracę. Do dodatkowego asortymentu możemy zaliczyć stoły podawcze i odbiorcze. Są one wyposażone w napęd lub rolki poślizgowe, aby umożliwić płynniejsze i łatwiejsze odbieranie przeciętego drewna. Do precyzyjnych prac przyda się laser wyznaczający linię cięcia. Za jego pomocą podczas procesu piłowania można kontrolować precyzyjność. W przypadku pracy z krótkimi elementami, może przydać się specjalny wkład, który umożliwi bezpieczne cięcie krótkich kawałków czasie. Zmasowane produkcje docenią inne elementy wspierające cięcie jak dodatkowe wały z tulejami. Umożliwiają one sprawną zmianę wału bez konieczności zmiany rozstawu tulejek dystansowych. Dzięki temu tartaki nie tracą czasu na zmianę i regulację poszczególnych elementów i dystansów, a cały proces cięcia jest bardziej zautomatyzowany.
Ciekawi jesteśmy jakie kolejne rozwiązania przyniesie branży stolarskiej rozwój technologiczny i czym producenci wielopił zaskoczą nas w przyszłości. Z każdym rokiem pojawiają się coraz to nowsze pilarki wielotarczowe, które są skomunikowane z odpowiednim oprogramowaniem, a dzięki temu użytkownicy mogę ustawić indywidualne preferencje i zaprojektować cały proces obróbki drewna od dostawy ściętych pni drzew di momentu uzyskania gotowych produktów.